Helt på toppen i Haut de Cagnes

En tur med handelsliv, snørklede og smalle veje, en frokost med udsigt og måske et museum eller to

Denne udflugt er både ganske overkommelig og er samtidig fuld af oplevelser, som kan være en god afveksling til bylivet i Nice. Fra Busstoppestedet ”Parc Phoenix”, som nås med Letbane 2, er der frit valg mellem alle buslinier (9, 620 og 650). De kører turen til almindelig bytakst og man kan fortsætte turen på det klip, man har lavet i letbanen. Billetten skal dog køres igennem automaten i bussen. Busturen varer omkring 15 minutter.

I Cagnes sur Mer hedder busterminalen ”Square Bourdet”. Hvis man vil starte besøget i markedshallen, kan man dog spare et par skridt ved at tage til stoppestedet efter busterminalen, ”11. novembre”.

Markedshal og handelsliv

Den smukt renoverede markedshal i Cagnes sur Mer lukker dagligt kl. 13 og de mange gode specialforretninger omkring markedshallen holder siesta, så det kan være en fordel at starte besøget nede i selve Cagnes sur Mer. Markedshallen er et sandt mekka for madelskere og i modsætning til Nice, er der her langt flere lokale kunder end der er turister. Der er også en del gode specialforretninger i gaderne omkring markedshallen og selvfølgelig er der mange caféer, hvor der kan nydes en forfriskning inden ”bjergbestigningen”.

Med minibus til toppen

Selvfølgelig kan man gå til Haut de Cagnes, men man bør ikke snyde sig selv for turen med minibussen, linie 44, som afgår fra Square Boudet hvert 20. minut, ganske gratis. Starten af busturen er nogenlunde normal, men når man først for alvor kommer ind på ”bjerget”, så forstår man hvorfor turen køres i en minibus. Stoppestedet på toppen hedder ”Le Château”, og herfra kan oplevelserne begynde.

Fredet idyl på toppen

I Haut de Cagnes bor der ca. 650 mennesker. Området blev totalfredet i 1948 og det har betydet, at alt er meget nænsomt renoveret, og at der har været en naturlig dæmper på de traditionelle turistaktiviteter, så man faktisk godt kan føle sig hensat til en anden tidsalder.

Hovedbygningen på toppen er Grimaldi-slottet, som i dag rummer et museum med samtidskunst, oliveneffekter samt skiftende udstillinger. Ved torvet ligger også den meget specielle kirke, Saint Pierre/Saint Paul, hvis lige næppe ses andetsteds i verden. Indgangen kan være lidt svær at finde. Der er også en postkasse, som faktisk tømmes dagligt.

Omkring selve torvet er der fire restauranter, et enkelt hotel samt en butik og en smykkeudstilling. Herudover gemmer der sig et par gallerier, et større luksushotel, Le Cagnard, og et par restauranter i de små gader omkring torvet.

En frokost og/eller en forfriskning på en af restauranterne kan anbefales. Restauranterne er ikke billige, men dog ganske rimelige i forhold til beliggenheden. En pizza på Jimmies med udsigt over dalen og med de sneklædte Mercantour-bjerge i baggrunden er alle pengene værd.

Nedturen

Når det er tid at forlade idyllen, kan man selvfølgelig foretage nedstigningen med minibussen. Men gåturen til fods er værd at vove sig ud på. Vælg evt. at gå ad ”hovedvejen”, som bussen kører, eller vælg en af de mange muligheder der er for at tage nogle af de mindre veje og stier med kringlede trapper. Alle fører ned til byen. Her får man set noget helt, helt andet end i det mere strømlinede Nice – Fransk hygge. Og når man først er nede, kan man så ærgre sig over, at man ikke valgte en af de andre veje ned.

 

På vejen ned kan man mange steder se, at der på vejen er markeret nogle ca. 10 meter felter med numre. Og hvad er så det? Det er såmænd de baner som bruges en weekend hver august, når der i Haut de Cagnes afholdes verdensmesterskaber i petanque med træklodser. Jo, det passer.

Renoir-museet

Nede i Cagnes sur Mer er der mulighed for at besøge Renoir-museet. Det ligger ca. 15 minutters gang fra busterminalen og der er tydelig skiltning. Husk, at der er rabat, hvis man besøger både museet på Grimaldi-slottet og Renoir-museet.

Når turen så igen går mod Nice, så er det selvfølgelig stadig busserne 9, 620, 650 eller 655, som afgår fra Square Bourdet med retning mod ”Parc Phoenix”, hvorfra letbanen kører til centrum.

 

Det lille ekstra

  • På både ud- og hjemturen kan turen til Haut des Cagnes kombineres med besøg i Cros des Cagnes eller St Laurent du Var.
  • Husker du Georges Ulmer, den – specielt i Frankrig – verdensberømte danske entertainer? Georges Ulmer har boet i Haut de Cagnes i en del år og er faktisk æresborger. Hvis man vil se hans hus med mindepladen, står man fra linie 44 af ved stoppestedet ”Notre-Dame de la Protection” og kan let gå det sidste stykke op til slotspladsen. Der er skiltning.
  • Overvej et besøg i Parc Phoenix på hjemturen. Entreen er 5 Euro pr. person. Der er fri entre til museet med Asiatisk kunst, som ligger ved siden af Parc Phoenix.