Villefrance-sur-Mer

Hvis man ikke ønsker at bruge for meget tid på transport, mens man er på ferie i Nice, men alligevel gerne vil opleve noget andet end selve Nice, så er en tur til nabobyen Villefrance-sur-Mer en fin mulighed. Med linie 600, som afgår ca. hvert 15 minut fra havnen, er der blot små 15 minutters kørsel til en række spændende historiske og kulturelle oplevelser. Villefrance ligger transportmæssigt i lokalzonen, så de almindelige Nice-billetkort kan bruges. Se vejen fra 5 Rue Masséna til/fra havnen her.

Begynd med en omvej.

I stedet for at tage bussen helt til Villefrance (stoppested ”Octroi”), så stå af ved stoppestedet ”Les Hespérides”. Her er der mulighed for at se mindesmærket, hvor Fyrstinde Grace af Monaco i 1982 forulykkede i bil og senere døde på hospitalet i Monaco af sine kvæstelser. Efter mindesmærket er der en frisk gåtur ad en kombineret fortov/cykelsti, hvor der samtidig er en glimrende udsigt til Villefrance og Cap Ferrat. Efter ca. 10 minutter er du i byen. Der er tydelig skiltning til både Citadel og den gamle bydel, og man passerer turistbureauet på vejen, hvis der er behov for lidt supplerende information.

Citadel med Rådhus og 4 museer.

Giv dig tid til at udforske Saint Elme Citadellet fra det 16 århundrede. Citadellet er stort set intakt og hvis tiden tillader, er det muligt at gå hele vejen rundt, før du går gennem porten. Siden en omfattende renovering i 1981 har citadellet huset byens rådhus. Inden for murene er der også et haveanlæg samt en udendørs scene, hvor der om sommeren vises film.

Der er også fundet plads til ikke mindre end 4 museer, som er smagfuldt indrettet i de historiske rammer. Museerne har fri entre. Museerne åbner alle hverdage kl. 10. Dog er de lukket i hele november samt hver søndag formiddag og holder lukket mellem kl. 12 og 14 i højsæsonen. Den er åbent til kl. 17:30, en time længere om sommeren.

En by med det hele og lidt til

Efter citadellet venter byen, som både på det lille torv og langs havnefronten tilbyder adskillige muligheder for mad og drikke. Hvis du ikke har fået nok af museer, så venter også museet i Saint-Pierre des Pecheurs Kapellet ved havnen. Åbningstider stort set som museerne på citadellet. Selve den gamle bydel er ikke ret stor, men har en god atmosfære med små gyder og stejle trapper.

Særlig en gade skal fremhæves, Rue Obscure. Oprindelig anlagt i det 14. århundrede som åben gade til hurtig transport af tropper, men i forbindelse med byens vækst nu næsten helt overdækket, men alligevel bevaret i stort set sin oprindelige udstrækning. Helt unik.

Både den oprindelige marinehavn vest for byen samt den nye havn er hjemsted for mange lystyachter og sejlskibe. Villefrance er også anløbshavn for krydstogtskibe.

Slut besøget i byen med kirken, Saint Michel. Herfra er der ikke mange meter op til stoppestedet og linie 600 tilbage til Nice. Hvis du er heldig, så kommer der måske en linie 15, som kører helt til Promenade des Arts i Nice.

Det lille ekstra:

  • Hver fredag kl. 10.00 er der en byrundtur med guide. Varighed 1,5 time. Bestilles på turistkontoret
  • Hver søndag er der antikmarked
  • I højsæsonen er der mange turister, især når der også er krydstogtskib i havnen
  • Når du kommer tilbage til havnen i Nice, så kan du på samme busbillet tage letbane 2 fra endestationen ved havnen til stoppestedet “Jean Médecin”
  • Egen bil? Det er stort set umuligt at finde P-plads i Villefrance i turistsæsonen
  • Kombinér evt. besøget i Villefrance med et besøg i Monaco – på ud- eller hjemturen. Det er blot videre med linie 600.

Besøg turistbureauet