Har du fået ”din Calmette”?

Af Bjørn Nedergaard

Dette spørgsmål dukker af og til op, når visse årgange taler om skole- og barndomsminder, og var Calmette nu den, hvor man blev skåret eller stukket?

Og hvad har det så med Nice at gøre?

Faktisk ikke så lidt. Opfinderen af vaccinen, Albert Calmette blev født i Nice den 12. juli 1863. Det ser man, når aftenturen går ad Rue de la Préfecture, hvor mindepladen på bagsiden af Palais de la Préfecture lige overfor Rue Colonna-d’Istria, fortæller, at det var netop her lille Albert blev født.

Calmette, som var læge og bakteriolog, havde blandt andet sit virke i Saigon og det skulle efter sigende være en mere eller mindre vellykket forskning i et serum mod slangegift, som førte til, at man i 1921 for første gang kunne vaccinere et barn mod den dødelige tuberkulose.

Også en statue minder om Calmette

Hvis man lader turen passere det nu nedlagte St. Roch hospital, så ser man Calmette statuen, hvor 2 sygeplejersker står med et spædbarn, som har modtaget et af de mere end 4 milliarder stik med Calmette-vaccine, som det efterhånden er blevet til på verdensplan.

I Danmark fik alle børn tilbudt Calmette vaccinationen i årene mellem 1946 og frem til midten af 80’erne. Og så sent som i perioden 2012 – 2015 er der på Rigshospitalet gennemført forsøg med Calmette vaccinen på ikke mindre en 4300 spædbørn, så helt passé kan man vel ikke kalde Calmette.

 

 

Kig forbi Lycée Calmette

Hvis aftenturen også går forbi 5 Avenue du Marechal Foch, så passeres gymnasiet, som nu hedder Lycée Calmette. Gymnasiet var oprindeligt forbeholdt piger, men nu studerer begge køn på stedet, som siden 1962 har båret Calmettes navn.

En af Lycée Calmettes mere prominente dimittender var i øvrigt politikeren og kvinderetsforkæmperen Simone Veil, men det er jo en ganske anden historie.

Calmette har faktisk lagt navn til flere skoler rundt om i Frankrig. Det er også blevet til et hospital i Lille og et busstoppested i Grenoble.

Calmette blev vicedirektør ved Pasteur-Instituttet i Paris og døde den 29. oktober 1933.

 

Kilder: Wikipedia, Calmette-Studiet, Statens Serum Institut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *